Hedman Partners -kirje

 

Postiluukustani kolahti kirje Asianajotoimisto Hedman Partners Oy:ltä, jossa oli asiana: Elokuvateosten luvaton jakaminen BitTorrent-verkossa. Elokuvat olivat "A Walk Among the Tombstones" ja "Taken 3", jotka oli tämän mukaan jaettu noin vuosi sitten.

 

Kirjeessä kerrotaan, että vaikka en itse olisi tekoon syyllistynytkään, niin IP-osoitteen perusteella, olen asiassa ensisijainen epäilty. Jotta välttyisin kaikenlaisilta vaikeuksilta, minun tulisi maksaa määräaikaan mennessä hyvityksenä 800 euroa.

 

Vaihtoehtoisesti asian selvittämiseksi, tulee olla asianajaja Joni Hatanmaahan yhteydessä, tai sopia maksujärjestelyistä arvato Financen kanssa. Lisäksi kerrotaan, että jos asiaa ei vapaaehtoisesti hyvitetä, niin hyvitystä vaaditaan oikeudessa korkeampana sekä oikeudenkäynnin kustannuksia korvattavaksi.

 

 

Ilmoitin heti, etten edes tiedä mikä tämä BitTorrent-verkko on, enkä ole kenellekään leffoja jakanut. Samalla aloin tutkimaan asiaa, että mikä tämä on, koska jos vaikka ihminen olisikin ladannut leffan itselleen, ei hyvitys voisi olla noin kohtuuton kenellekään.

 

Asiasta olikin jo käyty runsasta keskustelua alkaen vuosi sitten ja jatkuen edelleen MUROBBS-sivuilla. Ilmeni, että monet ovat kirjeen saatuaan peloissaan maksaneet, etteivät joutuisi oikeuden eteen asiassa ja vaikka olisivatkin maksaneet vaaditun hyvityksen, myöhemmin on voinut tulla uusia.

 

Tässä näyttää olevan maailmanlaajuisesta toiminnasta kysymys.

 

Selvitin, että tämä BitTorrent-verkko on vertaistukiverkko, eli kun lataat sieltä jotakin, niin samalla menet ”parveen”, jossa on useita käyttäjiä, jolloin tämä jakaminen tapahtuu. Täällä parvessa on sitten näitä IP-osoitteiden kerääjiä. He toimittavat nämä IP-osoitteet eri maihin lakiasiaintoimistoihin, jotka sitten hakevat, kuten Suomessakin, Markkinaoikeudelta päätöstä, jonka turvin he sitten vaativat operaattoreita luovuttamaan asiakkaidensa IP-osoitteiden perusteella, liittymän omistajan nimi- ja osoitetiedot.

 

Saatuaan operaattoreilta tarvittavat tiedot, alkaa sitten kirjeiden lähetys. Näitä kirjeitä olisi lähetetty arviolta 10 000 suomalaiselle, joten mistään pienestä asiasta ei todellakaan ole kysymys.

 

Jos on rikkonut tekijänoikeuslakia, niin tietenkin on korvausvelvollinen, mutta ei missään tapauksessa jopa 100-kertaista summaa leffojen arvoon nähden. Kun jaksaa kahlata tuon MUROBBS:n läpi, alkaa entistä enemmän tuntua, että olemme varsinaisen rahahuijauksen lähteellä.

 

Oulussa, 6.3.2016

Ritva Puolakka

 

 

MV-lehti: Hedman Partners -kirje  

 

Kauppasuomi 11/2016, s. 49 

 

15.9.2017 US-blogi: Suomalainen oikeuslaitos, onko meillä siihen varaa?

 

 

Huom! Uusille kirjeensaajille MuroBBS-palstan aloituspaketti by korvaoo.

 

Yksityisyyden suojan loukkaus vai kunnianloukkaus?

Asiallinen ikkunakuori

7.6.2016: Tässä mallia, mitä tietoja ikkunakuoresta saa näkyä. Itsekään en vielä tiedä sisältöä, luultavasti tarjoavat lainaa.

 

MAO:n ratkaisu 419/16

Stara - Jocka Träskbäck: Markkinaoikeus tuomitsi piratismista - korvaussumma romahti murto-osaan