Ritvan säästölista

 

Valtion velkamme on noin 100 miljardia euroa ja se tarkoittaa sitä, ettemme selviä, ellemme laita talouttamme tasapainoon. Tämä onnistuu ainoastaan säästämällä turhista menoista, kuten ylivelkaantuneissa talouksissa yleensäkin. Oheisena laatimani säästölista, jonka toteuttamiseen ei tarvita muuta kuin hiukan tervettä maalaisjärkeä.

 

1. Puoluetuet. Vuonna 2014 puoluetukea myönnettiin Suomessa 34 miljoonaa euroa, josta varsinainen puoluetuki oli 18 miljoonaa ja tiedotustoimintaa ja viestintää tuettiin 16 miljoonalla eurolla. Jokaisen puolueen tulisi lähteä samalta viivalta, joten eduskuntapuolueilla ei ole mitään etuoikeutta saada tukea toimintaansa ja maksattaa mainoskuluja veronmaksajilla.

 

2. Lapsilisät. Lapsilisät pois rikkailta. Tällöin säästetään vuositasolla 500 miljoonaa euroa ja tuen saisi vain sitä oikeasti tarvitseva lapsi perheineen. Ei ole oikein, että rikkaat rikastuvat jo lapsena verovaroilla.

 

3. Valtion avustukset järjestöille. Erilaiset järjestöt saavat valtiolta avustusta miljoonia vuosittain ja niitä myönnetään pelkän tavan ja tottumuksen vuoksi. Ei ole mitään järkeä maksattaa kaikilla veronmaksajilla jonkin yhdistyksen toimintaa, jota eivät ikinä tule elämässään tarvitsemaan. Järjestöjen pitää itse ottaa vastuu taloudestaan ja niiden pitää saattaa toimintansa taloudellisesti kestävälle pohjalle.

 

4. Maahanmuutto. Humanitääristä maahanmuuttoa tulee rajoittaa, kunnes jokaisella Suomen kansalaisella on työpaikka ja asunto. Pakolaiskeskusten ylläpito verovaroilla tulee lopettaa.

 

5. Hallinnon supistaminen. Virkamiesarmeija puolitettava sekä töiden uudelleenjärjestely. Turhat johtajat pois ja työntekijöitä suorittavaan portaaseen vanhustenhuoltoon ja lapsiperheiden avuksi.

 

6. Kehitysapu. Entinen Suomen Mosambikin- ja Kenian-suurlähettiläs Matti Kääriäinen kritisoi rankasti kehitysapua kirjassaan ”Kehitysavun kirous”. Hän, jos kuka tietää, mihin kehitysapu todellisuudessa menee. Helsingin Sanomien haastattelussa 21.1.2015 Kääriäinen sanoo mm. näin: "Se, joka sanoo, ettei raha mene korruptioon, voisi kertoa, mihin se sitten menee."

 

7. Eläkekatto. Ylisuurista eläkkeistä on päästävä eroon. On väärin, että koko ikänsä kovapalkkaisissa viroissa tai muissa tehtävissä olleet maksattavat eläkkeensä verovaroilla, koska vain osan maksaa eläkekassat. 3000 euroa kuukaudessa on riittävä summa kenelle tahansa, jo kertyneen varallisuuden kanssa elävälle.

 

8. Yritystuet. Yritystukia maksettiin vuonna 2013 lähes miljardi euroa. Tutkimusjohtaja Mika Maliranta Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta kertoo 23.11.2014 Yle-uutisille: ”Yritystukien takana on yleensä ajatus työpaikkojen pelastamisesta, mutta työpaikkojen pelastaminen epäonnistuu aika usein. Tuetaan ja tuetaan ja loppujen lopuksi autettu yritys kuitenkin katoaa. Oikeastaan viivästytettiin vain sitä mikä oli tapahtuva joka tapauksessa.” Lisäksi yritystuet vääristävät kilpailua eri yritysten välillä.

 

Säästölistaa voi jatkaa. Ihan varmasti löytyy järkeviä säästökohteita, jottei meidän tarvitse karsia ihmisten perustarpeista, kuten perusterveydenhuollosta, vanhusten ja vammaisten hoidon tasosta sekä perheiden ja lasten hyvinvoinnista.

 

6.2.2015 Ritva Puolakka