Ahneus, yksi kuolemansynneistämme

 

Kuolemansynnit ovat varhaisessa kristillisessä opetuksessa käytetty paheiden luokitus ja nämä seitsemän kuolemansyntiä ovat: Ylpeys, kateus, viha, laiskuus, ahneus, ylensyönti ja himo. Tässä kirjoituksessani keskityn tarkemmin ahneuteen ja miten se ilmenee nykypäivänä.

 

Ahneutta esiintyy yhteiskuntamme joka tasolla, lähtien yksityisestä kansalaisesta aina vallan huipulle asti. Ahneudella on monta määritelmää ja eräs mielestäni osuva on, että ihminen on ahne, jos hän haluaa enemmän kuin mitä tarvitsee siitä huolimatta, että sen seurauksena joku muu jää ilman sitä mitä tarvitsee.

 

Yksityisen henkilön kohdalla ahneus tulee parhaiten esille esimerkiksi perinnönjakotilanteissa. Silloin taistellaan kynsin hampain siitä, kuka saa eniten maallista mammonaa, tavaroita ja tiluksia ottamatta huomioon, kuka niitä eniten tarvitsee.

 

Jos lähdemme yksityishenkilön ahneudesta kohti ylempiä yhteiskunnan kerroksia, ahneutta ilmenee monin eri muodoin. Eliitti on tehnyt itselleen järjestelmiä, jotka mahdollistavat ylisuuret palkat ja näiden pohjalta sitten ylisuuret eläkkeet. Mitä tekee tämän asian korjaamiseksi hallitus? Ei mitään, vaan sitävastoin rankaisee pieneläkeläisiä. Meillä on eläkeläisiä, jotka elävät minimitoimeentulolla. Nyt näiden eläkkeensaajien asumistukiin ollaan tekemässä leikkauksia lakkauttamalla eläkeläisen asumistuki kokonaan ja muokkaamalla se yleiseksi asumistueksi.

 

Kun tarkastellaan tätä ahneuden näkökulmasta, niin tässä joku saa enemmän kuin tarvitsee ja sen seurauksena joku muu jää ilman sitä mitä tarvitsee.

 

Yhteiskunnassamme vallitsee rajaton tekopyhyys. Ministeri Stubb kertoi, ettei näitä kipeitä leikkauksia ilomielin tehdä. Eihän näitä leikkauksia tarvitsisikaan tehdä, jos herrat Stubb, Sipilä ja Soini leikkaisivat nyt ensi alkuun itseltään ja puolueiltaan. Vaalikaudessa maksetaan puolueille 150 miljoonaa euroa puoluetukea. Siitä olisi hyvä aloittaa leikkaukset. Yksikään puolue ei tarvitse puoluetukea ja sen nostaminen on moraalisesti kestämätöntä, samalla kun eläkeläisiä ja muita pienituloisia kohdellaan huonosti.

 

Ahneuden vastakohtana pidetään yleensä kohtuullisuutta, mutta oikeasti ahneuden vastakohta on viisaus. Ahneus on typeryyden eräs muoto.

 

Se, joka sanoo, ettei ahneuden säätelyyn ei ole laillista keinoa, on väärässä. Aina on keinot, jos vain tahtotilaa riittää.

 

Herrat Sipilä, Stubb ja Soini ovat vastuuministereitä ja heillä on mahdollisuus perua eläkeläisten asumistuen leikkaus ja sen sijaan poistaa puoluetuki kokonaisuudessaan yhteiskunnan tarpeettomana menoeränä. Silloin ainakin viisaus voittaisi ahneuden.

 

 

12.8.2015  Ritva Puolakka

 

 

Iltalehti selvitti: Rahavirrat puolueiden ympärillä