Oys säästää jo hygieniassakin

 

 

Aiemmin keväällä kirjoitin, kuinka Oulu säästää jo hygieniassakin vähentämällä vedentuloa Raksilan uimahallin suihkuissa.

 

Nyt tietooni on tullut, että jopa Oys harrastaa tätä samaa toimintaa ja vielä rankemmalla kädellä - vettä ei käytetä laisinkaan.

 

Ystäväni, joka käy kolme kertaa viikossa dialyysihoidossa Oys:ssa, menee munuais-osastolle semmoisena, kuin on kotona lähtiessään.

 

Aikoinaan, kun itse työskentelin keinomunuaisosastolla, potilaat tuotiin hoitoon suihkun kautta ja näin kotipöpöt jäivät suurimmalta osin sinne suihkuosastolle, eivätkä kantautuneet osastolle.

 

Ihmettelen suuresti tämmöisiä säästötoimia. Voi vain kuvitella kuinka entisajan lääkärit ja hoitajat katsoisivat päätään pyöritellen nykyajan toimia ja hygieniaa. Onko ihme, että sairaalapöpöt vahvistuvat, kun erityistä hygieenisyyttä tarvittavaan hoitoon mennään kotivaatteissa, oli hygienian taso mitä tahansa?

 

Toinen ihmeteltävä säästökohta on omat eväät. Ennen vanhaan suihkunraikas dialyysipotilas sai kahvit ja voileivän aamupalaksi, jotta jaksoi raskaan hoidon. Nykyisin potilailla tulee olla omat eväät hoitoon mennessään.

 

Olisikohan jo aika alkaa purkaa näitä järjettömyyksiä. Eräs lääkäri oli kotiuttaessaan potilasta sanonut, että Oys on Oulun vaarallisin paikka ja siksi vielä puolisairaan ihmisen on parempi olla kotonaan, kuin sairaalassa.

 

Säästäminen on hyve, mutta kun aletaan säästämään jo hygieniassakin, ollaan täysin väärillä jäljillä.

 

 

Ritva Puolakka

Oulu

 

Julkaistu Kalevassa 30.10.2014