Vammaisen asema
järkytti Oulussa
 
 
 
 
 
Kävin vammaisen ystäväni hälyttämänä katsomassa hänen vointiaan sekä hoitamassa pyynnöstä hänen asioitaan. Henkilö on aivohalvauspotilas, jonka lisäksi hänellä on mm. munuaissairaus, jonka takia hän käy kolme kertaa viikossa dialyysissä.
 
Olin aivan järkyttynyt siitä, kuinka huonoon kuntoon hänen tilansa on mennyt ja ennen kaikkea siitä, missä kunnossa hänen asuntonsa ja henkilökohtainen hygieniansa olivat.
 
Henkilöllä oli sammunut loisteputki WCstä, eikä hän tietenkään itse voi sitä pyörätuolista vaihtaa. Kävimme ostamassa loistelampun ja sytyttimen ja asensin ne paikoilleen.
 
Henkilö haisi pahalle ja kysyin, milloin viimeksi käynyt suihkussa. Ei edes muistanut. Huoneisto oli niin järkyttävässä kunnossa, että sinne olisi pitänyt laittaa siivouspartio välittömästi. Ostimme samalla reissulla uuden lakanan ja laitoimme pyykkikoneen päälle. Peti oli aivan hirvittävän näköinen.
 
Oulun kaupungissa on ulkoistettu kotihoito palveluseteliyrittäjille. Kuka valvoo näitä yrittäjiä ja sitä, että palvelujen laadun taso pysyy asiallisena, vammaisen henkilön ihmisoikeuksia kunnioittaen? 
 
Olen reklamoinut asiasta kaupunginjohtajaa myöten, joten ongelma on tiedossa. Se taas on toinen kysymys, tehdäänkö ongelmalle mitään, vaan lakaistaanko maton alle. Oululla kyllä on vara satsata kallioparkkiin 100 miljoonaa, mutta peruspalveluihin ei sitten rahaa enää riitäkään.
 
 
Ritva Puolakka
Oulu
 
Julkaistu Kalevassa 13.10.2014
 
 
Kommenttitekstari Kalevassa 14.10.2014: Olin tyrmistynyt R. Puolakan kirjoituksesta vammaisen asemasta Oulussa! Kirjoittakaa kaikki ihmiset näistä järkyttävistä kohteluista, niin tiedämme mitä Ouka touhuaa. Kyllä hävettää älykaupunki!