Vihdoinkin!

 

Kuusi vuotta olen tästä asiasta puhunut ja nyt on yksi edistysaskel saavutettu.🙂

 

IL: Toimeentulotuen verkkoasiointi aukesi Kelassa

 

 

 

Perustulo on ansa, johon ei kannata langeta

 

 

Nyt on hehkutettu paljon perustulosta, jota maksettaisiin kaikille täysi-ikäisille suomalaisille varallisuuteen katsomatta.

 

 

Kela on esittänyt mallin, jossa perustulo olisi korkeimmillaan 800 euroa kuukaudessa. Perustuloa siis maksettaisiin kaikille, oli sitten rikas tai köyhä.

 

 

 

Lähdetäänpä hieman miettimään tarkemmin tätä asiaa. Miten esimerkiksi yksinäinen ihminen tulisi toimeen perustulolla?

 

 

Oulun kaupungin toimeentulotukinormien perusteella yksinäinen ihminen on oikeutettu vuokraan, jonka suuruus on enimmillään 459 euroa kuukaudessa lämmityskuluineen. Tämän lisäksi hyväksytään 18 euron suuruinen vesimaksu, jos se ei sisälly vuokraan. Taloussähkö hyväksytään kohtuullisena, eli sen voisi arvioida olevan 25 e/kk. Kotivakuutus hyväksytään 5 e/kk.

 

 

Lisäksi hyväksytään lääkärin määräämät reseptilääkkeet sekä julkisen terveydenhuollon palvelut, arvio 20 e/kk. Elinkustannuksiin hyväksytään 485,50 euroa kuukaudessa, johon siis sisältyy kaikki muu: ruoka, juoma, vaatteet, hygieniatuotteet, pesuaineet, puhelin- ja nettikulut jne.

 

Jo minimitoimeentulon perusteella ihminen tarvitsee vähintään 1000 euroa kuukaudessa pärjätäkseen, joten miten voi olla mahdollista, että tämä yksinäinen ihminen tulisi 800 eurolla kuukaudessa toimeen?

 

Ensinnäkin, vuokran suuruus. Mistä löydät enää asuntoa, jonka vuokra on 460 e/kk? Vuokriemme tasot ovat aivan kohtuuttomia ja vuokrayhtiöt, jotka saavat muutenkin valtiolta avustusta, perivät ylikalliita vuokria.

 

Oulun keskustan kävelyetäisyyden noin 5 km säteellä, halvimmillaankin vuokrat yksinäiselle ovat kohtuukuntoisesta asunnosta noin 600 euroa kuukaudessa. Jos asut kauempana tarvitset lisäksi bussilipun, koska palvelut on viety keskustaan.

 

Yhtälö on siis täysin mahdoton ajatellulla 800 euron perustulolla. Köyhää perustulo siis köyhdyttää entisestään, mutta rikasta rikastuttaa. Mitä ihmettä hyvin toimeentuleva ihminen tekee perustulolla muuta, kuin rikastuu entisestään? Lisäksi tämä lisää valtion eli meidän veronmaksajien menoja kohtuuttomasti, ohjaamalla sosiaalietuutta rikkaille.

 

Eliitti on taas ovela tässä. He tarjoavat köyhille porkkanaa, että hyväksy tämä, niin sinun ei tarvitse joka kuukausi anoa toimeentulotukea. Kuitenkin samalla unohdetaan kertoa, että vuonna 2017 toimeentuloasioiden hoito siirtyy Kelan luukulle, jolloin toteutuu yhden luukun systeemi, eikä sinun tarvitse asioida monessa pisteessä.

 

Kun yhden luukun systeemi vuonna 2017 toteutuu, olet oikeutettu vähintään minimitoimeentulon mukaisiin etuuksiin. Älä siis suostu perustuloon, joka oikeasti köyhdyttää köyhiä ja rikastuttaa rikkaita.

 

 

Oulussa, 11.1.2016

 

Ritva Puolakka

 

 

MV-lehti: Perustulo on ansa, johon ei kannata langeta

 

 

Julkaistu myös Kalevassa 13.1. ja Oulu-lehdessä 16.1.2016.

 

KauppaSuomi 3/2016, s. 36

 

Ilkka: Perustulon ansaan ei kannata langeta

 

 

Yhden luukun systeemi

 

Tähän on vihdoinkin tulossa muutos!

 

Talouselämä: Päätös tuli - toimeentulotuki siirtyy pois sossun luukulta

 

Kannattaa jaksaa jankuttaa hyvien asioiden puolesta:)

 

31.3.2014 Ritva Puolakka

 

 

14.12.2013 kirjoitin:

 

Hallitus ei edelleenkään päässyt yksimielisyyteen toimeentulotuen siirtämisestä Kelan hoidettavaksi. Koska näyttää, ettei ymmärrystä asiaan riitä, tässä hieman perusteluja.

 

Kelan tukimuotoja on noin 60 ja ne löytyvät täältä.

Näiden lisäksi meillä on toimeentulotuki, jota taas haetaan kunnan sosiaalitoimistosta. Oulun ohjeet ja laskuri.

 

Nyt joku kysyy, miksi ihminen ei mene töihin, vaan elää sosiaaliturvan varassa? Vastaus tähän on, että maallamme ei ole tarjota työtä, tätä perusturvaa, jota jokainen ihminen tarvitsee ja haluaa.

Ensisijaisesti maahamme tulee luoda työpaikkoja, jolloin jokainen ihminen huolehtii itse omasta ja perheensä elatuksesta työnteolla.

Toissijaisesti tai siihen asti kunnes maamme asiat saadaan kuntoon, työttömien tai muuten vähävaraisten kyykyttäminen on loputtava.

 

Mikä tähän lääkkeeksi?

Kaikki maksatukseen tulevat tuet ja etuudet hoidetaan ”yhden luukun periaatteella” Kelan kautta. Tällöin laskelmissa otetaan huomioon mahdolliset tulot ja etuudet, jonka jälkeen katsotaan riittävätkö nämä ko. henkilön elinkustannuksiin.

Laskelmissani käytän voimassa olevaa Oulun kaupungin sosiaalitoimen kriteereitä yhdelle henkilölle kuukaudessa. Perusosien määrät

Eli perusosa 477,26 + vuokra 450,00 + vesi 18,00 + sähkö (arvio) 20,00 = Yht. 965,26 €/kk. Tämän lisäksi tulee julkisen terveydenhuollon kulut ja lääkket.

 

Yhden luukun systeemissä olisi erittäin monta hyötyä:

1. Sosiaalitoimen resurssit ohjautuisivat sinne minne kuuluukin eli lastensuojelu-, kuntouttamis- ym. työhön.

2. Yksi virkamiesporras jäisi pois, turhan byrokratian purkaminen → säästöt palkkakustannuksissa.

3. Työttömien ja muuten vähävaraisten kyykyttäminen poistuisi ainakin osittain.

4. Samalla napinpainalluksella näkisi paljonko jää puuttumaan hyväksyttävistä elinkustannuksista.

 

Yhden luukun systeemillä sosiaalitoimiston voimavarat ohjautuisivat sille kuuluviin tehtäviin, palkkakustannuksissa tulisi suuri säästö ja ihmiset saisivat palvelun yhden luukun periaatteella.

 

Köyhien kyykytys on viimeinkin loputtava tässä maassa, joten toimeentulotuen maksatus on siirrettävä välittömästi Kelan hoidettavaksi!

 

Ritva Puolakka

Oulu